Café Barock Tampere 19.3: Nokkahuilun renessanssi

Nokkahuilu on yhden soittimen sijaan kuin kokonainen perhe soittimia. Erilaisia nokkahuiluja on tunnettu keskiajalta lähtien, ja viimeistään renessanssin aikana eri kokoisia nokkahuiluja on soitettu yhtyeenä, englantilaisittain consortissa. ‘Consort’ tarkoittaa konsonoivaa, eli kauniisti yhdessä soivaa, miellyttävää. Muidenkin soitinperheiden soittimia, esimerkiksi viola da gamboja ja krummhorneja oli tapana soittaa renessanssin aikaan consortissa.

Renessanssin aikaan nokkis oli hyvinkin hovikelpoinen soitin. Esimerkiksi Englannin kuningas Henrik VIII (1491–1547) omisti yhteensä 76 huilua, joista erikokoisia nokkahuiluja oli lähes 50. Sebastian Virdungin 1511 ilmestyneessä musiikinkirjassa esitellään vasta kolme eri kokoista nokkahuilua: g-altto, c-tenori ja f-basso, mutta nykyään nokkahuiluoperheeseen kuuluu iso joukko eri kokoisia nokkahuiluja pikkuruisesta Garklein-huilusta aina kolmimetriseen subkontranokkahuiluun saakka.
(Sini Vahervuo: Pieni nokkahuilukirja)

Tampereen Café Barockissa kuullaan 19.3. renessanssinokkahuiluyhtye Q Consortin 13 eri kokoisen vaahterapuisen nokkahuilun consortia sekä musiikkia renessanssista Einojuhani Rautavaaran neobarokin kautta uunituoreisiin sävellyksiin. Mukana lavalla on myös Q Consortin kaksimetrinen kontrabassonokkahuilu. Lisäksi esiintyjäkaartissa on mukana aimo annos tamperelaisia nokkahuiluharrastajia ja Tampereen Musiikkiakatemian ja Pirkanmaan musiikkiopiston opiskelijoita.

Ohjelmassa on mm. Anthony Holbornen (n.1545–1602) iki-ihania tansseja, Einojuhani Rautavaaran vuonna 1954 säveltämä sarja Pöytämusiikki Herttua Juhanalle op.4, sekä nokkahuilisti Kees Boeken 40 alttonokkahuilulle ja syntetisaattorille säveltämä A Little History of Mankind, joka pohjautuu Clemens non Papan ns. ympyräkaanoniin 1500-luvulta. Lisäksi kuulemme otteen Gustav Nyströmin Q Consortille säveltämästä sarjasta "Sju ritualer".

Q Consort: Sini Vahervuo, Riikka Holopainen, Anna Saunamäki, Milja Tiainen, Reetta Varjonen-Ollus

Nokkahuiluyhtye Q Consort on erikoistunut renessanssimusiikin tulkintaan ja esittämiseen vaihtelevissa kokoonpanoissa. Q Consortilla on käytössään Adrian Brownin rakentama kolmentoista renessanssinokkahuilun kokonaisuus. Yhtye piti ensikonserttinsa vuonna 2010 Saksalaisessa kirkossa Helsingissä.

Q Consort on konsertoinut omin konsertein ja festivaaleilla eri puolilla Suomea (Aurore-renessanssimusiikkijuhlat, BarokkiKuopio, Joroisten musiikkipäivät, Kirkko soikoon). Vuonna 2012 yhtye vieraili Hólarin barokkimusiikkifestivaalilla Islannissa. Yhteistyötä Q Consort on tehnyt useiden vanhan musiikin taiteilijoiden kanssa kuten sopraanot Tuuli Lindeberg, Titta Lampela, Anneliina Koskinen, cembalisti Matias Häkkinen, luutisti Solmund Nystabakk, urkurit Julia Tamminen ja Petros Paukkunen, yhtyeet Ensemble Nylandia ja Eloisa Consort sekä lauluyhtyeet Lumen Valo, Giardino Novo ja The English Vocal Consort of Helsinki. Lisäksi yhtye on esiintynyt televisiossa (Yle Fem, Yle TV 1, MTV3) ja radiossa (Yle Radio 1).

Yhtyeen taiteellista toimintaa ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Svenska kulturfonden ja Islantilais-suomalainen kulttuurirahasto.

Lisätietoa Q Consortista: http://www.ensemblenylandia.info/qconsort

Tapahtuman Facebook-sivu



Konsertti on osa kansainvälistä Vanhan musiikin päivän tapahtumatarjontaa (#earlymusicday).

Liput: 20/10€

Liput ennakkoon osoitteesta www.lippu.fi ja Kulttuurimyymälä Aplodista www.kulttuurimyymalaaplodi.fi

Järjestää:
Tampereen vanhan musiikin ystävät ry yhteistyössä Tampereen Teatteri ja Kulttuuriyhdistys Café Barock ry

Mukana myös:
Ensemble Nylandia (ensemblenylandia.info)
Tampereen konservatorio
Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK
Pirkanmaan musiikkiopisto
Suomen nokkahuiluseura

Popular posts from this blog

Osta Café Barock -konserttilippusi verkkokaupastamme!

Café Barock Tampere palaa - luvassa elämyksien konserttisyksy!

Pirkanmaan Barokin neliosainen Vivaldin vuodenaika -sarja alkaa!