Café Barock Tampere 20.02.2018: Sonetti ja sonaatti


Tule nauttimaan musiikista, ruoasta ja juomasta Kulttuuriravintola Kiven (Keskustori 2, Tampere) rennossa ilmapiirissä tiistaina 20.02.2018 klo 20.15:

Sonetti ja sonaatti

Soiva sonetti ja muita runouden ja musiikin kohtaamisia

Aira Maria Lehtipuu, barokkiviulu
Petteri Pitko, cembalo

Liput 20/10€ (jäsenet, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet ja -naiset)
Kulttuurimyymälä Aplodi (www.tampereenteatteri.fi/fi/liput) ja www.lippu.fi

Jäsenetu: Lippu Tampereen vanhan musiikin ystävät ry:n jäsenille alennushintaan 10€! Näytä ovella tosite jäsenmaksusta (puhelimestasi tai paperilla) – saat uuden jäsenkorttimme. Jäseneksi voit liittyä myös Kulttuuriravintola Kiven ovella.


Ohjelma (kesto n. 60 min.)

Ohjelmassa Lehtipuu ja Pitko antavat vapaan assosiaation vaeltaa etymologisten serkusten parissa. Francesco Petrarcan (1304-1374) rakkaus Lauraan on innoittanut lukuisia myöhempiä säveltäjiä ja runoilijoita tutkimaan aihepiirin kaikkia sävyjä kirkkaasta ilosta synkeisiin hetkiin. Konsertissa kuullaan pääasiassa 1600-luvun musiikkia sekä niihin niveltyviä sonetteja.

Francesco Rognoni Taeggio (1570-1626):
Diminuutioita Palestrinan madrigaaliin Vestiva i colli (teksti Petrarcan sonetti)

Giovanni Antonio Pandolfi Mealli (1624-1670):
La Stella sonaatti nr. 1 op. 3

Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644-1704):
Sonata representative

Arcangelo Corelli (1653-1713):
Sonaatti nr. 5 op. 5 g-molli

Juhani Juice Leskinen (1950-2006):
Viidestoista yö / Bergamasca

Michelangelo Rossi (1601/1602 – 1656):
Toccata ottava & Partite sopra la Romanesca

Claudio Monteverdi (1567-1643):
Zefiro torna kokoelmasta Scherzi musicali (teksti Petrarcan soneteista Lauralle)

Taiteilijat

(kuva: Annette Koroll)
Cembalisti Petteri Pitko konsertoi aktiivisesti Suomessa ja ulkomailla sekä soittaa Suomalaisessa barokkiorkesterissa (FIBO). Hänen monipuolinen ohjelmistonsa ulottuu varhaisbarokista aina uusimman musiikin kantaesityksiin. Konserttitoiminnan ohella hän toimii vanhan musiikin lehtorina NOVIA-ammattikorkeakoulussa Pietarsaaressa.

Petteri Pitko on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona useilla kotimaisilla musiikkijuhlilla (Kuhmon kamarimusiikki, Korsholman, Kemiönsaaren, Oulunsalon ja Vantaan musiikkijuhlat, Kaustisen kamarimusiikkiviikko) sekä konsertoinut lukuisissa Euroopan maissa, Kanarian saarilla, Kiinassa ja Etelä-Koreassa (Berliinin filharmonikkojen kamarimusiikkisarja, Ultraschall Festival Berlin, Musica Festival Strasbourg, Festival de Musique de Besançon, Tongyeong International Music Festival).

Orkesterimuusikkona hän on työskennellyt Berliinin filharmonikkojen, Zürichin kamariorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Tampere Filharmonian, Stavangerin sinfoniaorkesterin ja hampurilaisen Ensemble Resonanz -kamariorkesterin kanssa mm. Hannu Linnun, Fabio Biondin, Louis Langréen, Peter Rundelin ja Beat Furrerin johdolla.

Petteri Pitko opiskeli cembalonsoittoa Sibelius-Akatemiassa sekä Berliinin Universität der Künstessä opettajanaan Mitzi Meyerson. Opintojaan hän on täydentänyt Pariisissa opettajanaan Huguette Dreyfus sekä Ton Koopmanin ja Christine Schornsheimin mestarikursseilla.

(kuva: Aleksandra Renska)
Aira Maria Lehtipuu on vanhaan musiikkiin erikoistunut monipuolinen viulisti, joka nauttii musiikin tekemisestä sekä soittaen että opettaen. Vuosien varrella hänelle on kertynyt kokemusta konserteista ja levyksistä maailman arvostetuimpien vanhan musiikin yhtyeiden kanssa ja folkbarokki cross-overprojekteista. Muusikon roolit vaihtelevat joustavasti alttoviulistista konserttimestariin, jona hän on viime aikoina toiminut mm. Euroopan Unionin Barokkiorkesterissa, Helsingin Barokkiorkesterissa, Suomalaisessa Barokkiorkesterissa ja puolalaisessa Kore-yhtyeessä.

Lehtipuu asui pitkään Hollannissa mutta toimii nyt aktiivisesti Tampereelta käsin jossa hän on mm. Café Barock -konserttisarjan taiteellinen johtaja. Vuonna 2018 hän keskittyy omiin soolo- ja kamarimusiikkiprojekteihinsa valtion taiteilija-apurahan turvin. Lehtipuu toimii myös vanhan musiikin kouluttajana mm. Pietarsaaren Novia -ammattikorkeakoulussa ja Pirkanmaan alueen musiikkiopistoissa Opetushallituksen rahoittamassa vanhan musiikin hankkeessa.

Popular posts from this blog

Osta Café Barock -konserttilippusi verkkokaupastamme!

Café Barock Tampere palaa - luvassa elämyksien konserttisyksy!

Café Barock Tampere esittää: Fortuna desperata - kun rutto riehuu!